Ето го и цялото интервю: Лиз Тръс се записа в историята

...
Ето го и цялото интервю: Лиз Тръс се записа в историята
Коментари Харесай

Елена Поптодорова за Фрог: Риши Сунак ще преплува през това много, много бурно време

Ето го и цялото изявление:

 

Лиз Тръс се записа в историята като най-кратко управлявалият министър ръководител на Англия. Какво не й доближава?

Вероятно не й доближи умеене да провежда кабинет, който да има синхрон в дейностите си. Не й доближи и на практика опит, доколкото нейните, 45 дни, някои споделят 44 на ръководство бяха прекомерно безредни. Тя потегли да ползва теоретични правила. Искаше да извърши всички обещания, които даде на гласоподавателите. Те бяха верни обещания и мнозина се надяваха, че тя може да бъде втора Маргарет Тачър. Очевидно обещанията бяха извадени отвън действителния подтекст. Това е и повода във Англия да настъпи финансов безпорядък, което се отрази незабавно освен на финансите на страната, само че и в действителност отекна по международните тържища. Мисля, че сходен финансов безпорядък, Англия не помни. За това не беше и по никакъв начин мъчно тя да бъде принудена да подаде оставка. 

В момента Англия е изправена пред съществени стопански провокации, композиция от криза и възходящи лихвени проценти. Потребителите са изправени пред растящи разноски и намаляващи действителни приходи. Днес стана ясно, че като мярка се обмисля увеличение на налозите. Как ще се оправи Сунак с тези провокации?

Сунак влиза с летящ старт. Той към този момент има добра известност, още от времето когато беше канцлер, когато беше министър на финансите на Борис Джонсън. На тази позиция той съумя да покаже темперамент и почтеност като страж на хазната. Това му дава преимущество. От друга страна той съумя да се показа като човек от народа. Исторически, тогава взе незапомнено болшинство от поддръжка, много над 100 гласа във вътрешното им гласоподаване. Той ще търси непоклатимост на страната и единение на партията и ще направи едно държавно управление, което да бъде композиция от всички враждуващи вътре фракции от Консервативната партия.

 

Това е доста значимо, той би трябвало да има сериозна вътрешна поддръжка, с цел да пристъпи към много неблаговидни решения. За него дори към този момент излезе нещо като етикет, название, по този начин,  както преди се говореше за  рейгъномика, по този начин в този момент Англия към този момент приказва за ришиномика, тъй като той точно това възнамерява да вкара, доста по-сериозна финансова дисциплинираност, суровост ( да се мине през повече налози и по-малко разходи). Така, че Англия рискува да влезе в една много сериозна финансова криза. Но това е пътят, те явно би трябвало да преминат през един доста сложен интервал на финансови ограничавания, с цел да се възвърне финансовата непоклатимост. 

Ще се премине през едно стягане на коланите, което се е случвало и по-рано на Англия, само че сякаш този път ще е с доста по-остри последствия. 

Едно от първите провокации пред Сунак ще бъде да покаже, че управлява Консервативната партия, която има огромно мнозинство  в Народното събрание, само че е разграничена на фракции, които се разграничават по основни въпроси като Brexit и имиграцията, както и ръководството на стопанската система. Ще откри и баланс в това връзки Риши Сунак?

Той към този момент обществено е декларирал, че ще направи държавно управление от всички гении. Стремежът е да бъдат събрани фракциите в един кабинет, с цел да могат и да носят обща, групова отговорност. Тъй като има една съществена задача и това е стабилизиране на финансовата система, явно това ще приглуши вътрешните несъгласия и разногласия, доколкото има незабавни потребности за завишаване. В последна сметка за торите ще е доста значимо те да оцелеят и чисто политически във Англия, тъй като при идващите избори, има доста огромна възможност изборите да бъдат взети от лейбъристите. Тази опасност също ще има роля да притъпи изолацията в границите на консерваторите, с цел да могат да договарят политика, която в последна сметка да им даде политика с някакъв порядъчен резултат, т. е. с реализирани цели, да се смъкна инфлацията, да се омекотят резултатите на рецесията. Говорим за приходите на популацията, цената на живот и така нататък

Накрая, в случай че може да обобщим. Дали Сунак ще успее да поведе Англия напред, поради всички рецесии и провокации, които заплашват Обединеното кралство. Каква е вашата прогноза?

Аз ще се върна още веднъж с един образец от предишното. За Маргарет Тачър се сещам. Казах ви, че Англия е имала и други сложни интервали и тъкмо Маргарет Тачър съумя да стабилизира страната. Тук бих употребила и един чудноват мотив, само че мисля, че е правилен. Да не забравяме, че приказваме като цяло за една протестантска нация. Култура, която познава ограничения, знае какво значи дисциплинираност на труда, дисциплинираност на живота и считам, че този народен темперамент ще помогне да няма доста огромни сривове от позиция на превеждане на популацията през този доста сложен интервал. Това е нация, която познава лишението и знае по какъв начин да се държи в такива интервали. 

Все отново считам, че сред Тачър и Сунак има аналогия, що се касае да методите. Разликата е, че при Сунак приказваме за академично знание, висока степен на осведоменост, просветеност. Докато при Маргарет Тачър съгласно мен действаха здравите инстинкти, в случай че щете дори на жена, която познава добре стопанската система на едно домакинство.

 

Тачър мина през персоналното домакинство, в случай че щете през фамилното положение, с цел да вземе решения, които да го подкрепят. По друг метод Риши Сунак ще направи нещо сходно, само че с всички преимущества на новото време, на новото потомство, на новото знание. Той е с един доста стабилен персонален багаж на обучение, на умелост и считам, че това ще бъде разликата сред него и Лиз Тръс. Няма да го направи еднопосочно, единствено и единствено с цел да следва наръчника. Той ще успее да напасва неизбежните условия на финансовата политика на ограничавания. Ще я напасва към действителността, такава каквато е във Англия. Аз считам, че той ще успее да преплува през това доста, доста бурно време. 

 

изявление на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР